Afgelopen zaterdag ging in het WTC Expo in Leeuwarden het theaterspektakel De Stormruiter in première. Regisseur en scriptschrijver Jos Thie bracht ruim honderd acteurs, zangers, figuranten, musici en ruiters samen met meer dan honderd Friese paarden, ganzen en honden, en is daarmee verantwoordelijk voor de grootste Nederlandse theaterproductie van 2018. Voor de voorstelling is nieuwe muziek geschreven door componist en theatermaker Rogier Bosman. Hij voert de muziek bij alle voorstellingen live uit, samen met de muzikanten van de Wëreldbänd, waar Bosman deel van uitmaakt.

De Stormruiter vertelt het verhaal van dijkgraaf Hauke Haien, die in 1750 in het Bildt aan de Friese kust een dijk bouwt die de Friezen eeuwenlang tegen het water moet beschermen. Het levert hem een strijd op tegen mens én natuur. Jos Thie bewerkte de novelle Der Schimmelreiter die in de 19e eeuw geschreven werd door Theodoor Storm tot een theaterproductie van formaat en zette de ontstaansgeschiedenis van het Friese paard in het middelpunt van dit verhaal.

De voorstelling bevat gesproken scènes, zang en verschillende paardenacts, waaronder dressuur, harddraverij en paarden-acrobatiek. Bosman componeerde niet alleen de gezongen solo’s maar schreef ruim 2,5 uur nieuwe muziek om al deze elementen op vloeiende wijze bij elkaar te brengen. Daarbij benaderde hij het project als een film, waarin orkestrale nummers, liederen, koorstukken en dansmuziek worden afgewisseld met sfeervolle soundscapes onder de gesproken scènes. Ook schreef hij in nauwe samenwerking met de paardenacts van Théåtre du Centaure en Compagnie Jehol nieuwe muziek voor hun spectaculaire paardenacts.

Bosman liet zich bij het componeren inspireren door de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. De enorme muzikaliteit die het handelsmerk is van de Wëreldbänd, gaf Bosman bovendien de vrijheid om grootser uit te kunnen pakken dan bij een reguliere bandbezetting. De veelzijdige musici spelen elk meerdere instrumenten en beheersen iedere denkbare muziekstijl. Zo wordt er in de voorstelling o.a. gespeeld op een draailier, klavecimbel, gemshoorn, en pijporgel en is er een belangrijke theatrale rol weggelegd voor een enorme grote trom

Beleef hét theaterspektakel van Leeuwarden-Fryslân 2018!

Achter de schermen...