LEEUWARDEN – Onder grote belangstelling vond woensdag 27 september de perspresentatie plaats van De Stormruiter. Regisseur Jos Thie vertelde enthousiast over alle plannen, en maakte de topcast met onder andere Ellen ten Damme, Annemaaike Bakker en Jelle de Jong bekend. Laatstgenoemde begroette het publiek vanaf een Fries paard. 

In de grote hal van WTC Expo, de plek waar volgend jaar De Stormruiter speelt, lichtte regisseur Jos Thie een tip van de sluier op van de voorstelling die volgend jaar september en oktober vijftien keer te zien is. Thie vertelde onder meer over het verhaal van De Stormruiter. Ook gaf hij een impressie van het decor, dat er levensecht uit komt te zien dankzij onder andere grote videoprojecties en heel veel zand: zestig vrachtwagens vol.

In De Stormruiter spelen honderd Friese paarden een belangrijke rol. Het is voor de ervaren regisseur Thie niet voor het eerst dat hij met Friese paarden werkt. Eerder deed hij dit onder meer voor Faderpaard, een voorstelling ter ere van het 135-jarig bestaan van het Koninklijk Friesch Paarden-Stamboek. ,,Voor mij komen in dit project bijna al mijn ervaringen uit eerdere projecten samen. Dit is de derde show met Friese paarden die we met elkaar maken. Veel van de ideeën die onderweg ontstonden, krijgen nu een plek in De Stormruiter.”

Stichting Faderpaard is de organiserende partij achter De Stormruiter. Voorzitter Tjisse Wallendal legde uit waarom de stichting graag een voorstelling met Friese paarden wenste.,,Het vergroten van het historisch besef en het onderstrepen van de bijzondere culturele waarde van het Friese paard is de belangrijkste doelstelling van onze stichting.” De Stormruiter draagt volgens hem in belangrijke mate bij aan deze doelstelling.

Aswin Laheij, producent van De Stormruiter, somde op dat er vijftien voorstellingen van De Stormruiter plaatsvinden, bestaande uit twee try-out voorstellingen, twaalf reguliere voorstellingen en een feestelijke première. ,,We kunnen per voorstelling 4.600 bezoekers ontvangen.” Hij gaf aan dat er al tickets te verkrijgen zijn vanaf 37,00 euro. ,,Wij adviseren onze bezoekers om te profiteren van de  vroegboekkorting die vandaag ingaat.”

Jos Thie legde uit dat zo’n grote productie ook een beperking kent. ,,Wij kunnen maar vijftien voorstellingen spelen. Dit circus valt niet te verplaatsen. Zorg daarom dat je erbij bent!”

Tjeerd van Bekkum, directeur van LF2018, voegde daaraan toe dat hij verwacht dat er veel belangstelling zal zijn voor De Stormruiter. ,,Ik denk dat straks de vraag gaat komen: kan deze voorstelling niet vaker dan vijftien keer plaatsvinden?”

Complete cast

Ellen ten Damme, Jelle de Jong en Annemaaike Bakker spelen de hoofdrollen in De Stormruiter. Ook Joop Wittermans (Vrouwenvleugel, Goede Tijden, Slechte Tijden), Freark Smink (Baantjer, Grijpstra & de Gier), Klaasje Postma (De Dream, Nynke), Lourens van den Akker (De Hel van ‘63, Kamp Holland) en Hilbert Dijkstra (Goede Tijden, Slechte Tijden, Celblok H) vertolken belangrijke figuren in De Stormruiter.

Daarnaast levert Théâtre du Centaure uit Marseille een bijdrage aan het theaterstuk. De twee acteurs en ruiters uit Marseille brengen ingewikkelde en sierlijke dressuur. De Wëreldbänd verzorgt de muziek voor De Stormruiter.

Trailer 

Tijdens de perspresentatie werd ook de officiële trailer van De Stormruiter getoond. Het publiek was er hoorbaar van onder de indruk. Bekijk de trailer hieronder.

Beleef hét theaterspektakel van Leeuwarden-Fryslân 2018!

Achter de schermen...