Een hart voor het theatervak heeft regisseur en theatermaker Jos Thie (1954) zijn hele leven al gehad. Zijn vroegste ervaringen deed hij in de jaren zeventig op als acteur, regisseur en artistiek coördinator bij muziektheater Werk in Uitvoering in Groningen. Later realiseerde hij bij het RO Theater in Rotterdam meer dan veertig producties. Vanaf 1994 maakte hij bij het Friese theatergezelschap Tryater écht naam met grootschalige theaterprojecten op locatie.

Bijzondere decoren

Het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen, bijvoorbeeld, vormde het decor voor ABE!. De voorstelling Peer Gynt was extra indrukwekkend doordat het zich afspeelde in de duinen van Terschelling. En op de Friese meren liet Thie de opera Orfeo Aqua afspelen.

Zijn afscheidsvoorstelling bij Tryater was Kening Lear. In dit stuk werkte hij voor het eerst met Friese paarden. Later regisseerde hij Faderpaard, een muziektheatershow gebaseerd op het gelijknamige gedicht van Tsjêbbe Hettinga. Deze voorstelling was in 2014 te zien ter ere van het 135-jarig bestaan van het Koninklijk Friesch Paarden-Stamboek. Het was een spectaculaire en poëtische paardenshow.

Shows over de wereld

Meer dan twintig jaar is Jos Thie de vaste regisseur van Mini en Maxi. En al tien jaar begeleidt hij de meest populaire komiek van Nederland: Jochem Myjer. De shows die zij samen maken, waarin de virtuositeit van Jochem gecombineerd wordt met de meest moderne theatertechnieken, zorgen al jaren achter elkaar voor stijf uitverkochte zalen.

Met Armin van Buuren heeft Jos drie grote shows gemaakt, waarin dance en theater elkaar
ontmoetten. Intense en Embrace zijn de hele wereld overgegaan, en waren op alle continenten
voor honderdduizenden uitzinnige fans te beleven.

In mei 2017 maakte hij met Armin van Buuren de jubileumshow ‘The Best of Armin Only’ in twee uitverkochte Arena’s. In het bijzijn van fans uit negentig landen, zetten Van Buuren en Thie de grootste show uit de geschiedenis van de Arena neer.

De Stormruiter

Aan de lange lijst van prachtige en imposante voorstellingen die Thie op zijn naam heeft staan, wordt in 2018 De Stormruiter toegevoegd. Een muzikale theatervoorstelling in het kader van Leeuwarden-Friesland 2018, Culturele Hoofdstad van Europa.

De eenmalige productie die in september en oktober 2018 zien is in WTC Expo in Leeuwarden, is één van de hoogtepunten van Leeuwarden-Friesland 2018. Niet alleen voor theaterminnend publiek, maar ook voor Jos Thie zelf. Een muziektheater met honderd Friese paarden is misschien wel de overtreffende trap van alles wat deze doorgewinterde theatermaker tot dusver heeft gerealiseerd. Een show waarin al zijn ervaringen worden gebundeld, met als resultaat een cultureel prachtstuk dat u niet wilt missen.

Beleef hét theaterspektakel van Leeuwarden-Fryslân 2018!