Mensen die de theatervoorstelling De Stormruiter bezoeken, hoeven nog nét geen laarzen aan. Zo levensecht is het decor van één van de grootste producties van Leeuwarden-Friesland 2018, Culturele Hoofdstad van Europa.

Wanneer u WTC Expo heeft betreden, kunt u de zilte zee bijna ruiken. De foyer en het restaurant zijn helemaal in de sfeer van de Waddenzee en het Bildt gebracht. Een fraai voorproefje voor wat u te wachten staat in de grote hal van WTC Expo, waar de theatervoorstelling De Stormruiter van regisseur Jos Thie speelt.

Zestig vrachtwagens zand

Vanaf een tribune in de vorm van een dijk, kunnen elke voorstelling 5.000 bezoekers het theaterspektakel met Ellen ten Damme, Jelle de Jong, Annemaaike Bakker en andere topacteurs aanschouwen. Samen met onder meer honderd Friese paarden en Théâtre du Centaure brengen zij het verhaal, met als decor een kustlandschap à la het Bildt. Er is een dorp, een enorme dijk, en daarachter: een prachtig waddenlandschap.

Het decor is maar liefst 100 meter breed en 50 meter diep. Het heeft een groot projectiescherm van 75 meter breed. Het decor en de speelvloer zijn voorzien van zand. Zestig vrachtwagens vol, om precies te zijn. Het totaalplaatje oogt natuurgetrouw; het Friese waddengebied op haar allermooist.

Creatief team

Harm Naaijer, theatervormgever uit Groningen maar werkzaam in binnen- en buitenland, neemt voor De Stormruiter de vormgeving voor zijn rekening. Hadewych ten Berge ontwerpt de kostuums voor de spelers. Een flink karwei: voor De Stormruiter zijn honderden kostuums nodig. Ten Berge heeft eerder kostuums vormgegeven voor andere grote theatervoorstellingen, zoals Orpheo Aqua en Kening Lear.

Marc Heinz, prijswinnend lichtontwerper die eerder met Jochem Myjer en Armin van Buuren samenwerkte, zorgt ervoor dat De Stormruiter visueel nóg aantrekkelijker wordt dan deze grootse voorstelling al is. Video-ontwerper Arjen Klerkx, tot slot, verzorgt de speciale en intrigerende projecties. Eerder maakte hij projecties voor Jochem Myjer, Di-rect en Ciske de Rat.

Een buitengewoon oogstrelend resultaat is met dit creatief team gegarandeerd.

Beleef hét theaterspektakel van Leeuwarden-Fryslân 2018!