Rogier Bosman

Rogier Bosman

Rogier Bosman maakt sinds de oprichting deel uit van het muzikale theatergezelschap de Wëreldbänd, dat momenteel veel succes oogst in binnen- en buitenland met de voorstelling Släpstick. Hij was als muzikaal leider betrokken bij Cirque Stiletto en schrijft regelmatig voor orkesten en gezelschappen, waaronder het Residentie Orkest, het Noord Nederlands Orkest, Theatergroep Kwatta en het Internationaal Danstheater. In 2014 was Bosman als componist betrokken bij de voorstelling van Theatergroep Kwatta die bekroond werd met de Zilveren Krekel.

De muziek van De Stormruiter is speciaal geschreven door componist Rogier Bosman. Samen met de muzikanten van de Wëreldbänd, waar Rogier onderdeel van is, wordt de muziek live ten gehore gebracht tijdens de voorstelling.

Klaasje Postma

Klaasje Postma

Bijna dertig jaar heeft Klaasje Postma geacteerd bij Tryater. Ze heeft gewerkt met onder anderen Peter Tuinman, Guido Wevers en Hans Man in‘t Veld. Ook heeft ze gespeeld in films van Pieter Verhoeff, zoals De Dream en Nynke.

Klaasje schittert in De Stormruiter als de oude vrouw Trins. Trins is in het bezit van de witte kater die Hauke steeds waarschuwt voor zijn overmoed.

Ellen ten Damme

Ellen ten Damme

Actrice, danseres, muzikant, schrijfster en zangeres; Ellen ten Damme is één van de meest veelzijdige talenten die ons land rijk is. Ze speelde eerder in onder andere De Kleine Blonde Dood en stond in het theater met eigen voorstellingen zoals Cirque Stiletto.

In De Stormruiter is Ellen de zigeunervrouw die Hauke een schimmelhengst geeft. De hengst wordt magische krachten toegedicht.

Jelle de Jong

Jelle de Jong

Dokter Deen, Flikken Maastricht, Michiel de Ruyter; Jelle de Jong is nog geen tien jaar afgestudeerd, maar heeft al in verschillende bekende tv-series en films gespeeld. Een man die geboren is voor het vak; als kind deed hij al ervaring op in de musicals Kruimeltje en Oliver!

Jelle kruipt voor De Stormruiter in de huid van dijkgraaf Hauke Haien. Jelle is al een ervaren ruiter, maar voor deze rol krijgt hij speciale rijlessen van topinstructeurs.

Foto: Daniel Kroll

Annemaaike Bakker

Annemaaike Bakker

De wortels van Annemaaike Bakker liggen in Leeuwarden, maar haar talent brengt haar tot over de Nederlandse grenzen. Ze is sinds 2012 verbonden aan Theater Bremen. Ze heeft in Nederland onder andere bij het Nationale Toneel en in de Drentse Bluesopera gespeeld en gastrollen in tv-series zoals Moordvrouw.

Annemaaike vertolkt in De Stormruiter de rol van Elke, de vrouw van Hauke Haien.

Foto: Romy Treebush

Joop Wittermans

Joop Wittermans

Joop Wittermans heeft bij verschillende toneelgezelschappen gespeeld, maar is ook bekend van series en films. Hij speelde in onder meer Goede Tijden, Slechte Tijden, Van God Los en Vrouwenvleugel. Al ruim 45 jaar zit hij in het acteervak.

In De Stormruiter speelt Joop Sybren, de vader van Hauke.

Freark Smink

Freark Smink

Zijn eerste stappen binnen het theaterland zette Freark Smink bij het Friese toneelgezelschap Tryater. Inmiddels is hij sinds jaar en dag een alom bekend acteergrootheid in heel Nederland. HIj speelde in onder andere Baantjer en Grijpstra & de Gier.

Freark neemt in De Stormruiter de rol van Elke’s vader Tede op zich.

Foto: Jan Bensliman

Lourens van den Akker

Lourens van den Akker

Al tijdens zijn studie aan de Toneelacademie Maastricht speelde hij in een film: De Hel van ‘63. Sinds zijn afstuderen in 2011 speelt hij regelmatig bij Tryater. In 2016 was hij in de telefilm Kamp Holland te zien.

Lourens speelt in De Stormruiter Karsten, de zoon van Tirns.

Hilbert Dijkstra

Hilbert heeft gespeeld in Goede Tijden, Slechte Tijden, Dokter Deen, Celblok H, en de Friese oorlogsfilm De Fûke. Het theater is eveneens bekend terrein voor deze ervaren rot in het vak. Hij heeft onder andere gespeeld in Augustus Oklahoma en Rainman.

In De Stormruiter speelt hij Ole, de dorpsbewoner die Hauke Haien het meest tegenwerkt.

Wëreldbänd

De Wëreldbänd bestaat uit vijf multi-instrumentalisten met niet alleen een hart voor muziek, maar ook voor humor. De heren zijn te horen en te bewonderen tijdens De Stormruiter.

Foto: Neeltje de Vries

Friese paarden in De Stormruiter

Friese paarden

Mensen over de hele wereld koesteren het Friese paard in hun hart. Niet verwonderlijk; het Friese paard is sterk, elegant, vriendelijk en intelligent. De dieren zijn met recht de trots van de Friezen.

In De Stormruiter zijn honderd Friese paarden in volle glorie te bewonderen.

Naast de genoemde hoofdrolspelers, zorgt een keur aan amateurspelers, figuranten en ruiters er mede voor dat De Stormruiter een waar theaterspektakel wordt. De dijkwerkers en dorpsbewoners in het stuk krijgen een stem dankzij een groot zangkoor.

De honderd Friese paarden krijgen eveneens ‘collega’s’. Twee lusitano schimmelhengsten en enkele andere dieren vervullen namelijk ook een belangrijke rol in De Stormruiter. De Franse acteurs en ruiters van Théâtre du Centaure verzorgen met Friese paarden en de lusitano schimmelhengsten een prachtige dressuur.

Beleef hét theaterspektakel van Leeuwarden-Fryslân 2018!