De Stormruiter is een ode aan het Friese paard. Een paard dat in 2016 werd uitgeroepen tot mooiste paard ter wereld. En zelfs een paard dat schrijver Dan Brown noemde in zijn thriller Inferno. Wereldberoemd dus, maar eigenlijk kan dit schitterende dier niet vaak genoeg in de spotlights staan.

De belangstelling voor het Friese paard is de afgelopen decennia flink gegroeid. Veel paardenliefhebbers vallen voor haar bijna koninklijke uitstraling. Daarnaast is het dier uitermate geschikt voor recreatie en sport. En dan heeft ze ook nog eens een zeer vriendelijk karakter. Geen wonder dus dat er inmiddels meer dan 70.000 Friese paarden geregistreerd staan in zeventig landen wereldwijd.

Dan Brown

Zelfs schrijver Dan Brown en zijn vrouw Blythe zijn jaren geleden verliefd geworden op het Friese Paard. Ze zijn inmiddels mede-eigenaar van de Historic Runnymade Farm, een Friese paardenstoeterij in het Amerikaanse New Hampshire. In 2014 vlogen Dan Brown en zijn vrouw naar Nederland om de hengstenkeuring in Leeuwarden te bezoeken. De beroemde schrijver beschreef het Friese paard bovendien in zijn thriller Inferno.

Verfijnde eigenschappen

Het Friese paard is een uiterst waardevol dier in allerlei opzichten. De Koninklijke Vereniging ‘Het Friesch Paarden-Stamboek’ (KFPS) streeft er daarom al sinds 1879 naar om het Friese paard in al haar puurheid en pracht te laten voortbestaan.

Dit doet het enige inlandse paardenstamboek van Nederland door middel van een nauwgezette registratie van Friese paarden. Ook voert het KFPS een fokprogramma om de unieke eigenschappen van het Friese paard te behouden en verder te verfijnen.

Het KFPS is een internationaal stamboek. Van de ruim 12.000 leden woont bijna de helft in het buitenland.

Fries paard in de spotlights

Voor Stichting Faderpaard kan er niet vaak genoeg gepronkt worden met het Friese paard. De stichting streeft er namelijk naar om een zo breed mogelijk publiek kennis te laten maken met dit unieke paardenras. Dit doet de stichting door allerlei culturele activiteiten te organiseren.

Toen het KFPS in 2014 135 jaar bestond, greep Stichting Faderpaard dit aan om een voorstelling over het Friese paard te laten maken. Muziektheatershow Faderpaard werd twee keer onder massale belangstelling uitgevoerd in WTC Expo in Leeuwarden. Het was een show vol acts met Friese paarden, poëzie, muziek en theater, gebaseerd op het gedicht van It Faderpaard van Tsjêbbe Hettinga.

Samensteller en regisseur van Faderpaard was Jos Thie. Met De Stormruiter zal hij de grootsheid van Faderpaard overtreffen.

Beleef hét theaterspektakel van Leeuwarden-Fryslân 2018!