De strijd van de mens tegen het water is al zo oud als de mens zelf. En hoewel wij Nederlanders heer en meester zijn op het gebied van dijken bouwen, sluizen aanleggen en andere vormen van watermanagement, staan we nog voor grote uitdagingen. Dat maakt De Stormruiter nog altijd een actueel verhaal.

Capital of Watertechnology

Door de opwarming van de aarde smelten ijskappen en stijgt het zeewater. Met regelmaat koppen kranten over afbrekende ijsschotsen of gesmolten gletsjers, en de dreiging die hiermee gepaard gaat voor de mensheid.

Gelukkig zijn steeds meer bedrijven en onderwijsinstellingen erop gepind om iets te doen tegen de dreiging van het water. In Leeuwarden alleen al zien tal van duurzame innovaties het licht. Bijvoorbeeld bij het instituut Wetsus, hét vooraanstaande kenniscentrum voor watertechnologie in Europa. Niet voor niets dat Leeuwarden al jaren te boek staat als Capital of Water Technology.

Belangrijke rol

Stichting Faderpaard wil echter ook een bijdrage leveren. Om te beginnen door het organiseren van De Stormruiter, waarin onder andere het belang van dijken wordt onderstreept. De voorstelling laat bovendien zien wat de bijzondere rol was van paarden bij het bouwen van dijken en bij landschapsontwikkeling. Maar ook wat we te danken hebben aan mensen die onder de meest barre omstandigheden dijken bouwden. Iets om de hoed voor af te nemen.

Verdieping

Daarnaast zijn er rondom De Stormruiter evenementen in aantocht die een wetenschappelijke verdieping geven omtrent het onderwerp klimaatveranderingen. Deze evenementen vinden op verschillende momenten plaats op diverse locaties in Friesland.

Zo wil de stichting alle mensen, toeristen maar ook de inwoners van Friesland, bewust maken van de opwarming van de aarde, de duurzame ontwikkelingen, en het belang van watermanagement.

Kortom, met De Stormruiter wordt het verleden via het heden verbonden aan de toekomst. De toekomst waarin we ons met vernuftige technologieën zullen blijven weren tegen het water.

Beleef hét theaterspektakel van Leeuwarden-Fryslân 2018!